Balmoral Aged Care

Location

Como, South Perth

Client

Aegis Aged Care

Architect

Montague Grant

Value

$20.9M

Completion Date

April 2016

The Balmoral Aged Care facility project consists of two phases of work over a 115 week contract period.

The first stage consists of basement which has contiguous piling on two sides faced with brickwork and cavity filled brickwork on the other two sides, concrete slab on ground and insitu concrete columns supporting a suspended concrete ground floor slab. The ground and first floors are constructed of load bearing cavity brickwork external walls and brick internal walls with suspended reinforced concrete slab at first floor and a timber truss roof with clay tile cover.

The basement provides car parking, fire tanks and pumps, store rooms and a men’s shed with lift access to the other floors. The ground and first floors provide a total of 71 low care bedrooms all with ensuite’s , six communal lounge areas, commercial kitchen and two dining rooms, activity and theatre rooms, nurse stations and managers offices, a shaded courtyard is created on the ground floor level.

On completion and occupation of stage one, access is provided to stage two. This requires the demolition of all existing ensuites and approximately half of the internal dividing bedroom walls and roof. Two story extensions of loadbearing brickwork, reinforced concrete suspended slabs are added to the north and south of the existing and a new timber truss and clay tile roof over both the extension and existing buildings.

The ground floor will provide undercover visitor parking, 23 new dementia bedrooms with semi ensuite’s, two lounge areas, dining room, hair salon, doctors office with treatment and therapy rooms, nurse stations and managers office, an internal courtyard will also be created .

The first floor provides 34 new high care bedrooms a combination of ensuite and semi ensuite, dining room, lounge and sitting areas, therapy room, nurse station, most bedrooms have access to one of the balconies that look out over one of the courtyards or tree lined street.